четвер, 15 лютого 2018 р.

"Залізні" леді: про друзів і ворогів гемоглобіну підчас вагітності

Це знову ми - Їжача Мама і її малюк. Хоча, малюк вже цілком означений - це дівчинка. Звемо її наразі Малюся Ігорівна, бо вона надто велика і відчутна, щоб звертатись без по-батькові :)
Минає 30й тиждень нашого з нею спільного життя, і це типовий термін, на якому вагітні мають трабли з гемоглобіном і вирішують їх у різний спосіб. Давайте про це поговоримо.

А чи трабли - справді трабли?
Ми з вами вже домовлялися, що цифри підчас вагітності - це лише цифри? Окремо від самопочуття, динаміки, кореляції з іншими показниками вони не можуть розглядатись, і самі по собі нічого не означають. Якщо не домовлялись - то давайте домовимось. В цьому контексті не бійтесь ЦИФР гемоглобіну, особливо на терміні 28-32 тижні. Це час, коли об'єм крові різко збільшується, дитина сильно росте, і загальна кількість Вас+малюка настільки міняється, що змінюються концентрації усього. Це все одно що робити компот з ложки варення у філіжанці чи півлітровому горнятку води. На відміну від води і варення, компоненти крові створені так, щоб з часом відновити фізіологічну норму. Але це - з часом. А ближче до 30 декретних тижнів майже кожна жінка відвідує свого лікаря і отримує "діагноз: анемія вагітних".
За діючим протоколом, між іншим, анемії поділяють на ступені і фактично медикаментозне лікування не має бути призначене, якщо показник гемоглобіну більше 89. Але тут важливо враховувати нюанси. Високі люди гірше переносять зниження гемоглобіну, ніж мініатюрні. Тому ті ж 95 можуть відчуватись мені і чарівній вагітній дюймовочці зовсім по-різному. А найголовніше - це самопочуття. Симптоми, які заважають жити повноцінним життям - це сигнал "треба щось робити": втомлюваність аж до повної неможливості встати з ліжка; втрата свідомості і запаморочення, чорно в очах при зміні положення тіла, сильна задишка. Так, скорше за все це мине саме собою в 34-35 тижнів, питання лише як пережити той час і чи не зашкодить дитині мамин стан.

ми ніколи не з'їмо стільки заліза з їжею
?

Розповсюджений міф - про те, що штучні вітаміни є необхідними тому, що ми ніколи не зможемо спожити таку кількість їжі, щоб з неї засвоїти все необхідне.
Нонсенс. Просто - нонсенс. Чую цю фразу ще від першої вагітності, і вже дуже давно розумію, що питання стоїть не у "скільки з'їсти", а у "скільки засвоїти"

і ось тут закопана відповідь. Як же засвоїти?
Насправді залізо міститься в таких неочікуваних і геть незалізних на перший погляд продуктах як гречка і пшоно. Натомість популярний "піднімач" гемоглобіну - гранат - є лише активізатором залізовмісних сполук. Про це говорять небагато, і вже майже зовсім не говорять про те, що заважає нам засвоїти залізо. А якраз в них і вся сіль.
Я абсолютно не претендую на істину. Є багато джерел, які аналізують сполучуваність макро- і мікроелементів для оптимального засвоєння. Розповім те, що перевірено на собі і що справді працює.Знайомтесь: тихі і непомітні вороги засвоєння заліза. На час боротьби за підвищення гемоглобіну потрібно підписати з тими ворогами невеличкий пакт про ненапад. І - ось яким чином:
- молоко. дивно і майже образливо, але гречка - залізовмісний продукт, а гречка з молоком - кальційвмісний продукт з незначним вмістом заліза. Цільне молоко загалом не конче корисне дорослим. Якщо молоко є Вашею забаганкою, - розпаралельте в часі вживання "залізної" їжі та молочного. Приміром, до 12 - тільки залізне, після 14 - можна молочне.
- кава, чай, шоколад. Ах, шоколад! ну за що? Правда невблаганна. Навіть безкофеїнові чаї і кава заважають засвоєнню заліза. А натуральна кава взагалі блокує. І оскільки кава проводить в шлунку значно більше часу, ніж ми звикли думати, - ро "розпаралелювати" каву і залізовмісні продукти треба ґрунтовно: не менше 2 годин між споживанням кави і залізовмісного.
- сорбенти - як ліки так і єжа. Вони втягують і виводять не лише шкідливі, а і корисні речовини. Популярні харчові сорбенти - насіння льону, висівки. Про вживання їх, на час лікувального залізовмісного харчування краще забути. Це ненадовго, і не нашкодить - тим більше, що залізовмісні овочі та фрукти багаті на клітковину, тож сприятимуть роботі ШКТ та природному очищенню організма.
- препарати кальцію. По-перше, в засвоєнні кальцій і залізо є антагоністами. По-друге, більшість препаратів кальцію, і природний кальцій є мікросорбентом.
Ну і коли особисто мені треба підняти гемоглобін всерйоз, - я розпаралелюю залізовмісне і кисломолочне. Ви не мусите цього робити, але мені відчувається, що молоко навіть в кислому вигляді не конче сприяє меті.
- крохмалисті овочі, надлишок цукру і борошна, здоба. Ця їжа сповільнює засвоєння будь-чого. Тому її ніколи не шкодить мінімізувати.

А де ж про м'ясо? Думку про те, що з тваринних продуктів залізо засвоюється краще, я поважаю. Але підтвердити не можу. По-перше, тому, що так сталось, що я 5 років практично не вживаю м'яса і риби. По-друге, рівень гемоглобіну у мене був найвищий саме в ту вагітність, в яку я не їла тваринних білків, а по сезону об'їдалась ягодами. Прошу не робити жодних висновків про шкоду м'яса з моїх дописів, це просто власний досвід і власна харчова інтуїція.

І нарешті - друзі гемоглобіну і з чим їх їдять:
- ягоди, свіжі і заморожені.
В залежності від сезону. Смородина, чорниця, журавлина, брусниця, обліпіха. Шикарно піднімає гемоглобін зелений аґрус - причому не конче пристиглий. Як правило, якщо у вагітної анемія - її тягне об'їсти незрілі плоди, і якщо мати міру - з того буде лише користь. Ягоди можна їсти просто так, а можна додавати в салат. Салат з квашеної капусти і тертого сирого буряка, заправлений олійкою, цибулькою і чорним перцем, посипаний журавлиною, - можна з мискою разом з'їсти!
- буряк. Практично лікувальна рослина при анемії. І вживати його сік треба саме як ліки - в правильний час, правильну кількість і правильного приготування. Готувати найкраще на пластиковій терці (важко, але зберігається користь) і відтискати через марлю. Пити натще зранку і за 30-40 хв до прийому їжі в денний час, трохи менше 1/3 склянки на прийом. Я ще на ніч можу випити трохи.
А у вареному вигляді це чудовий салат. Просто буряк і яблуко, або буряк, чорнослив, часникова олійна заправочка. Або з горішками. Салатів з сирною і йогуртною заправками я не їм в період, коли треба підняти залізо. А взагалі - їх теж є багато рецептів.
- яблука. Сирі і печені.Яблуко, розрізане навпіл, у вибрану серединку насипати темних родзинок і запекти - готовий чудовий десерт! Мені навіть цукрити не хочеться.
- гречка. Загалом - в будь-якому вигляді, крім з молоком. Але найлікувальніша - зелена намочена. Намочувати в питній воді достатньо 2 години. Мені смакує і допомагає.
- зелень Шпинати, салати і іже з ними кропи і петрушки. Якщо сезон молодого буряка - його листя.
- сухофрукти. Курага, чорнослив, сушені ягоди. Сушене яблучко. Пастили з сушених ягід. Смачного!
- йодовмісні рослини. Йод активно співпрацює з залізом та фолієвою кислотою. Крім водоростів і морепродуктів його у великій кількості містить хурма.

Насамкінець, скажу, що гемоглобін у вагітних недарма нижчий від такого в "нормальних" людей. Рідкіша кров нам потрібна для того, щоб обидві системи кровообігу (матері і дитини) функціонували добре. Завелика кількість зв'язаного заліза є прекрасною їжею для бактерій, і підвищує ризик септичних ускладнень після пологів. Тому повторюсь, що піднімаючи гемоглобін, ми не женемось за цифрами, а бажаємо нормалізувати самопочуття до комфортного. Тож - будьмо здорові, бадьорі і в міру "залізні" :)
щиро Ваша
Їжача Мама.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Я - мама. І я - спокійна.

А ви чули колись це сакраментальне "я ж мама, я ж хвилююсь!" Я ніколи цього не розуміла. І в 15 мені казали, що "коли народи...